• Κέντρο Επιστήμης και Έρευνας Κύπρου

  Κέντρο Επιστήμης και Έρευνας Κύπρου

  Για πρώτη φορά στην Κύπρο, πρόκειται να δημιουργηθεί ένα κέντρο αριστείας, έρευνας και καινοτομίας στη διδακτική και επικοινωνία των Eπιστημών, της Tεχνολογίας, της Mηχανικής, των Tεχνών και των Mαθηματικών (Science,Technology, Engineering, Arts and Mathematics: STEAM).
 • Στόχος μας είναι να δημιουργήσουμε το πρώτο Μουσειακό Κέντρο Επιστήμης στην Κύπρο και την Ανατολική Μεσόγειο

  Στόχος μας είναι να δημιουργήσουμε το πρώτο Μουσειακό Κέντρο Επιστήμης στην Κύπρο και την Ανατολική Μεσόγειο

  Πρότυπο Κέντρο για την προώθηση της Εκπαίδευση στις Επιστήμες και την Επινόηση σε σχέση με την Επιστημονική Επικοινωνία, στην έρευνα και καινοτομία.
 • Χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση

  Χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση

  Το έργο (Phase Ι) χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση στο πλαίσιο του Horizon2020 «Spreading Excellence and Widening Participation – Teaming»
 • 1
 • 2
 • 3

Στόχοι Προγράμματος

• Να κτισθεί ένα σύγχρονο Μουσειακό Κέντρο Επιστημών στους χώρους του Πανεπιστημίου Κύπρου, βάση ενός πρωτοποριακού αρχιτεκτονικού σχεδίου που θα καθιστά το Κέντρο ορόσημο για το κοινό και τους τουρίστες που θα το επισκέπτονται.

 

• Να προωθήσει την ανάπτυξη έρευνας αριστείας ώστε να προσελκύσει, να εκπαιδεύσει και να δημιουργήσει μια κρίσιμη μάζα νέων ερευνητών που θα εμπλέκονται σε διεπιστημονικές συνεργασίες για καινοτομικά συστήματα, εφαρμογές και εγκαταστάσεις οι οποίες θα προωθούν τη μάθηση για τις επιστήμες, μέσω ενός διαδραστικού περιβάλλοντος, που θα βασίζεται στις αρχές της διδακτικής και της επικοινωνίας των επιστημών.

 

• Να προσφέρει μια πλατφόρμα για την ανάπτυξη διαδραστικών ψηφιακών εκθεμάτων, που θα εμπλέκουν με έναν συναρπαστικό και ψυχαγωγικό τρόπο, τους επισκέπτες όλων των ηλικιών του Κέντρου, σε ταξίδια διερεύνησης επιστημονικών προκλήσεων του σύγχρονου κόσμου και της πολιτιστικής κληρονομιάς της Κύπρου.

 

• Να γνωστοποιήσει στο κοινό επιστημονικά στοιχεία και ερμηνείες επιστημονικών δεδομένων μέσω εκδηλώσεων (παρουσίαση επιστημονικής έρευνας και καινοτομίας, δημόσιες συζητήσεις, επιστημονικά συνέδρια), και μέσω άλλων δραστηριοτήτων προβολής, ώστε να θεμελιώσει μια υπεύθυνη κουλτούρα έρευνας και καινοτομίας που θα οδηγήσει σε ενδυναμωμένους υπεύθυνους πολίτες και υπεύθυνους φορείς χάραξης πολιτικής.

 

 

• Να προωθήσει τη χρήση των Τεχνολογιών Πληροφόρησης και Επικοινωνίας (ICT) στην εκπαίδευση και τους εκπαιδευτικούς, και ιδιαίτερα στη διδακτική των επιστημών (STEAM), μέσω παροχής προγραμμάτων επαγγελματικής ανάπτυξης και προγραμμάτων κατάρτισης στη χρήση καινοτόμων ICT-εργαλείων.

 

 

• Να προωθήσει την ανάπτυξη καινοτομίας στις επιχειρήσεις, και την οικονομική ανάπτυξη της Κύπρου παρέχοντας στους ερευνητές, στους μαθητές και στο κοινό μια πλατφόρμα για το σχεδιασμό, κατασκευή και δοκιμασία νέων εφαρμογών χρήσης ICT, καθώς επίσης και την κατασκευή πρωτοτύπων με εμπορική αξία και χρήση ανά τον κόσμο.

 

 

 

Στάδιο Ανάπτυξης του Έργου -Phase I

Tο πρόγραμμα έλαβε χρηματοδότηση για την κατάρτιση Σχεδίου Διαχείρισης στη διάρκεια Σεπτέμβριο 2017 με Αύγουστο 2018. Μετά την έγκριση του Σχεδίου Διαχείρισης και της πρότασης για την έρευνα που θα αναπτυχθεί στο CSRC, το έργο θα περάσει στη Phase II, που θα είναι το κτίσιμο και η λειτουργία του CSRC.


 

Μάθετε περισσότερα για το έργο μας